Άνθρωπος στη θάλασσα, Παιχνίδι με τις λέξεις (Jenny Erpenbenck)

Photo by Buba Soso Gabedava


[…]


ΚΟΡΙΤΣΙ: Ηλιόλουστα κι ήσυχα είναι στην πόλη μας εκεί που μένει η αστυνομία.


[…]


ΝΑΤΑΣΣΑ: Έχω πάει εκεί. Έχω πάει στην Αργεντινή. Έχω πάει στο Μπουένος Άιρες. Πριν χρόνια. Ένα ταξίδι αναψυχής. Πήγα διακοπές. Τι όμορφη πόλη. Τότε εγκαινίασα και την φωτογραφική μου μηχανή. Θυμάμαι έβγαζα συνέχεια φωτογραφίες. Πλατείες, μνημεία, λεωφόρους. Κανονική τουρίστρια. Κοντά στο ξενοδοχείο υπήρχε και μία πλατεία που μου έκανε εντύπωση τότε. Να ορίστε. Έχω μαζί μου και μία φωτογραφία να σας δείξω. Είναι ένα μέρος της πλατείας αυτό που βλέπετε. Είναι η πλατεία Μαΐου. Plaza de Mayo. Αφιερωμένη στην Ανεξαρτησία της Αργεντινής από τους Ισπανούς τον Μάιο του 1810. Η πλατεία βρίσκεται απέναντι από το προεδρικό μέγαρο του Μπουένος Άιρες, το Ροζ Σπίτι, Casa Rosada. Σ΄ αυτή λοιπόν την πλατεία, από το 1977, κάθε Πέμπτη απόγευμα συγκεντρώνονταν κάποιες γυναίκες. Είναι οι μητέρες της πλατείας Μαΐου και λίγο αργότερα οι γιαγιάδες της πλατείας Μαΐου.


ΟΛΟΙ: Μια μεγάλη γυναίκα έρχεται προς το μέρος μας, κρατάει ένα σωρό άδειες πλαστικές σακούλες, άσπρες, ροζ, πορτοκαλιές, στα χέρια της, εκείνες φουσκώνουνε μ' έναν άνεμο που εμείς δεν τον νιώθουμε και θροΐζουνε, ολόκληρη η γυναίκα έχει φουσκώσει και θροΐζει, ενώ περπατάει, κι εμείς περιμένουμε ότι προτού ακόμα μας φτάσει θ' ανοίξει τα φτηνά φτερά της και θα πετάξει ψηλά. Αλλά εκείνη απλώς μας αγγίζει καθώς περνάει μ' όλα τα άδεια που κρατάει στα χέρια της, και μας γελάει, γυρίζει μάλιστα προς το μέρος μας, για να μας δώσει τη δυνατότητα να τη βλέπουμε για πιο πολύ.


ΝΑΤΑΣΣΑ: Συγκεντρώνονταν εκεί γιατί αναζητούσαν τους εξαφανισμένους συγγενείς τους. Τους Desaparecidos. Διεκδικούσαν αλήθεια και δικαιοσύνη. Οι γιαγιάδες αναζητούσαν τα εγγόνια τους. Γιατί κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής χούντας του Βιντέλα, οι αντιφρονούντες, οι αντικαθεστωτικοί κυνηγήθηκαν. Τους φυλάκισαν, τους βασάνισαν άγρια, τους δολοφόνησαν. Πάνω από 30.000 αγνοούμενοι. Τους πετούσαν από τα αεροπλάνα μέσα στη θάλασσα. Γυναίκες που ήταν έγκυες και τις φυλάκιζαν, γεννούσαν, τις σκότωναν και στη συνέχεια έδιναν τα μωρά τους για υιοθεσία σε καθεστωτικές οικογένειες. Ή άρπαζαν τα παιδιά των αντικαθεστωτικών, αφού εκείνους τους σκότωναν. Τα «κλεμμένα παιδιά» της Αργεντινής. Οι γιαγιάδες της πλατείας Μαΐου φορούσαν λευκά μαντήλια στο κεφάλι τους. Λευκά μαντήλια. Να, τα βλέπετε στην φωτογραφία αυτά τα ζωγραφισμένα λευκά μαντήλια; Γιατί επί χούντας δεν επιτρέπονταν οι διαδηλώσεις, απαγορευόταν, απαγορευόταν να κρατάνε πλακάτ. Γι΄ αυτό οι γυναίκες έγραφαν τα ονόματα των desaparecidos επάνω στα λευκά μαντήλια. Pedro, Estella, Antonio, Rosita …


[…]




Τα παραπάνω αποσπάσματα είναι από την θεατρική παράσταση «Παιχνίδι με τις λέξεις» της ομάδας «Άνθρωπος στη θάλασσα» που βασίζεται στο μυθιστόρημα της Τζέννυ Έρπενμπεκ Παιχνίδι με τις λέξεις (μετάφραση: Αλέξανδρος Κυπριώτης, εκδόσεις Ίνδικτος, 2008). 

Το «Παιχνίδι με τις λέξεις» θα παιχτεί στις 11, 12 και 13 Μαρτίου 2016 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ανοιχτή Σκηνή 2016 – Θεατρικές φωνές της πόλης» στο Δημοτικό θέατρο ANETON στη Θεσσαλονίκη.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Κλαίρη Χριστοπούλου

Διασκευή - δραματουργία: Κλαίρη Χριστοπούλου, Ματίνα Παγουλάτου

Σκηνικά – κοστούμια: Ελίνα Ευταξία

Μουσική: Κωστής Βοζίκης

Σχεδιασμός φωτισμών: Ελίνα Ευταξία, Κλαίρη Χριστοπούλου

Φωτογραφίες: Buba Soso Gabedava, Στέλιος Τράκας

Οργάνωση παραγωγής: Χριστίνα Ζαχαροπούλου

Παίζουν: Νατάσσα Αστρεινίδη, Αργύρης Ζαφείρης, Γεωργία Κυριαζή, Εμμανουέλα Σφυρίδη, Κλαίρη Χριστοπούλου, Έλλη Χρονιάρη

 


Στις σελίδες της Logotexnia21 μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο του Γερμανού δημοσιογράφου Tom Schimmeck «Παζλ με κόκκαλα μετά τον βρόμικο πόλεμο», το κείμενο του No14me για το μυθιστόρημα της Τζέννυ Έρπενμπεκ Παιχνίδι με τις λέξεις, καθώς και αποσπάσματα από τη θεατρική παράσταση Βρώμικες λέξεις... της ομάδας Difunta Correa, η οποία βασιζόταν εν μέρει στο Παιχνίδι με τις λέξεις και περιείχε αυτούσια αποσπάσματα από το μυθιστόρημα της Τζέννυ Έρπενμπεκ. Όλες τις δημοσιεύσεις με κείμενα της συγγραφέως ή για τη συγγραφέα Τζέννυ Έρπενμπεκ στο Logotexnia21 μπορείτε να τις βρείτε εδώ


Άλλες κριτικές για το μυθιστόρημα της Τζέννυ Έρπενμεπκ Παιχνίδι με τις λέξεις μπορείτε να διαβάσετε εδώ από την Αρχοντή Κόρκα, εδώ από τον Λάμπρο Σκουζάκη και εδώ από την Κατερίνα Ανέστη. 


Διαβάστε στη βιβλιοnet ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα για την Τζέννυ Έρπενμπεκ και δείτε ποια βιβλία της κυκλοφορούν στα Ελληνικά.