Jean-Paul Sartre, Νεκρασόφ (Nekrassov)


[…]

ΝΤΕΜΙΝΤΟΦ: Και πώς θα βάλεις τέλος στην ιστορία, αν δεν καταστρέψεις το ανθρώπινο γένος; Κοιτάξτε! Κοιτάξτε το φεγγάρι! Κάποτε ήταν στρωμένο με γήινο χώμα, αλλά οι σελήνιοι καπιταλιστές επέδειξαν μεγαλύτερο θάρρος από εσάς. Μόλις αντιλήφθηκαν ότι κοκκίνιζε, μόλυναν την ατμόσφαιρά του ρίχνοντας βόμβες κοβαλτίου. Έτσι εξηγείται η σιωπή των δικών του. Εκατομμύρια φεγγάρια πλανώνται στο διάστημα. Εκατομμύρια ρολόγια σταμάτησαν την ίδια ώρα της ιστορίας μας. Υπάρχει όμως ακόμα ένα που κάνει τικ τακ και στέκει δίπλα από τον ήλιο. Αν έχετε το κουράγιο, σταματήστε αυτόν τον σκανδαλώδη ήχο. Πίνω στην επόμενη σελήνη: στη γη! (Ο ΖΟΡΖ προσπαθεί να το σκάσει) Πού πας μαχητή; Πιες στην υγειά της νέας σελήνης!

ΖΟΡΖ: Στη νέα σελήνη!


[…]


ΜΟΥΤΟΝ: Για τον Θεό! Επιτέλους Φιοντόρ Πέτροβιτς!Κοιτάξτε με καλά. Έχω τη φυσιογνωμία ενός έντιμου ανθρώπου;

ΝΤΕΜΙΝΤΟΦ: Ναι, ενός δυτικού έντιμου ανθρώπου.

ΜΟΥΤΟΝ: Έχω τη φυσιογνωμία ενός καλοβαλμένου ηλικιωμένου;

ΝΤΕΜΙΝΤΟΦ: Δυτικού ηλικιωμένου.

ΜΟΥΤΟΝ: Ένα τέτοιο πρόσωπο μπορεί ν’ ανήκει σε κομμουνιστή;

ΝΤΕΜΙΝΤΟΦ: Γιατί όχι;

ΜΟΥΤΟΝ: Ανέβηκα στα υψηλά αξιώματα, χάρη στη δύναμη των χεριών μου. Στηρίχτηκα αποκλειστικά στις δικές μου δυνάμεις. Στη δουλειά μου και μόνο.

ΝΤΕΜΙΝΤΟΦ: Και επίσης χάρη στην τύχη…

ΜΟΥΤΟΝ: (Χαμογελά, καθώς αναπολεί τα περασμένα) Ναι, στάθηκα τυχερός.

ΝΤΕΜΙΝΤΟΦ: Η τύχη σου ήταν εκείνοι.

ΜΟΥΤΟΝ: Εκείνοι;

ΝΤΕΜΙΝΤΟΦ:  Ίσως εκείνοι να έκαναν την τύχη τους μαζί σας, γιατί σας δημιούργησαν χωρίς να το ξέρουν. Ίσως να τα έχουν διευθετήσει όλα με τέτοιο τρόπο, ώστε η κάθε σας κίνηση να προκαλεί, εν αγνοία σας, το επιθυμητό αποτέλεσμα για τη Μόσχα.

ΜΟΥΤΟΝ: Δηλαδή, η ζωή μου υπήρξε μία απάτη από την αρχή μέχρι και το τέλος; Απαντήστε μου με ειλικρίνεια. Αν όλος ο κόσμος με θεωρεί επαναστάτη και αν ενεργούσα, σε κάθε περίσταση, σύμφωνα με τις προσταγές του κόμματος, ποια θα ήταν η διαφορά μου από έναν καταγεγραμμένο κομμουνιστή;

ΝΤΕΜΙΝΤΟΦ:  Η διαφορά σας; Καμία. Είστε, αντικειμενικά, ένας κομμουνιστής.

ΜΟΥΤΟΝ: Αντικειμενικά! Αντικειμενικά! (Βγάζει το μαντήλι του από την τσέπη και σκουπίζει το μέτωπό του) Α! Κάνω σαν δαιμονισμένος! (Κοιτώντας άγρια το μαντήλι) Τι μου συμβαίνει; Μιλάμε οι δυο μας και βρίσκομαι στην παράλογη θέση να τινάζω ένα μαντήλι. Πώς βρέθηκε στα χέρια μου;

ΝΤΕΜΙΝΤΟΦ:  Το βγάλατε από την τσέπη σας.

ΜΟΥΤΟΝ: (Χαμένος) Το!… Α! Το χειρότερο δεν μου πέρασε ακόμα από το μυαλό. Συμβιβάστηκαν για να τους κάνω ο ίδιος το σινιάλο. Τι σινιάλο; Σε ποίους; Ίσως σ’ εσάς! Ποιος μου λέει ότι δεν είστε δικός τους πράκτορας; (Ο ΝΤΕΜΙΤΟΦ ανασηκώνει τους ώμους) Βλέπετε; Αρχίζω να τρελαίνομαι. Φιοντόρ Πέτροβιτς, σας εξορκίζω, απαλλάξτε με από το κομμουνιστικό μου πρόσωπο!

ΝΤΕΜΙΝΤΟΦ: Πώς;

ΜΟΥΤΟΝ: Βγάλτε τη μάσκα αυτού του κακομοίρη. Βγάλτε του την!


[…]




Μετάφραση από τα Γαλλικά: Ελίνα Νταρακλίτσα


Τα παραπάνω αποσπάσματα είναι από τη θεατρική παράσταση Νεκρασόφ του Ζαν-Πωλ Σαρτρ, που ανεβάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το επαγγελματικό θέατρο ΘΕ.ΑΜ.Α., το οποίο αποτελείται από ανάπηρους ηθοποιούς στην κύρια σύνθεσή του, σε σκηνοθεσία Βασίλη Οικονόμου και μετάφραση Ελίνας Νταρακλίτσα. Η παράσταση ανεβαίνει στην Κάτω Σκηνή στο Από Μηχανής Θέατρο από την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου έως την Πέμπτη 5 Απριλίου 2018 (κάθε Τετάρτη και Πέμπτη). 


Στο Δελτίο Τύπου της παράστασης αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Στο Νεκρασόφ ο φιλόσοφος-δραματουργός αντλεί έμπνευση και θεματικά στοιχεία από την κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα της εποχής του προκειμένου να συνθέσει μία πολιτική σάτιρα που ενέχει γόνιμο σκηνικό χιούμορ και απηχεί μια διαχρονική επικαιρότητα. Η τεχνική του θεάτρου εν θεάτρω αποτελεί το βασικό δραματουργικό εργαλείο που χρησιμοποιείται διαμορφώνοντας παραστατικά όλη τη διάρκεια των πράξεων και των εικόνων του έργου. Τα δυσδιάκριτα όρια ανάμεσα στην αλήθεια, που συχνά υποκρύπτεται, και στο ψέμα που μπορεί ακόμα και να προσδιορίσει μία φαινομενική πραγματικότητα με την εναλλαγή των ταυτοτήτων και των ρόλων, πλάθουν το σκηνικό για μία θεατρική παρτίδα με πολλούς και απρόβλεπτους παίκτες…» 


Συντελεστές της παράστασης 

Μετάφραση: Ελίνα Νταρακλίτσα 

Σκηνοθεσία: Βασίλης Οικονόμου 

Mουσική: Ηλίας Κουρτπαρασίδης 

Χορογραφίες: Άννα Βεκιάρη 

Artwork: Ivan Masteropoulos 

Σχεδιασμός–Εκτύπωση θεατρικού προγράμματος: Εκδόσεις ΑΠΑΡΣΙΣ 

Φωτογραφίες: Peny Delta 

Δημιουργία Αφίσας: Νίκος Ιωαννίδης 

Δημιουργία τηλεοπτικού trailer: Μαρία Σιδηροπούλου 

Δημιουργία ραδιοφωνικού spot: Γιάννης Καστανάκης 


Προσβασιμότητα περιεχομένου παράστασης για ΑμεΑ 

Διερμηνεία Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας: Θεοδώρα Τσαποΐτη 

Υπέρτιτλοι στην Ελληνική και Αγγλική Γλώσσα: Εμμανουέλα Πατινιωτάκη 

Ακουστική περιγραφή: Θανάσης Παπαντωνόπουλος 


Παίζουν με σειρά εμφάνισης: 

Μάνος Τριανταφυλλάκης 

Αιμιλιανή Αβραάμ 

Βασίλης Οικονόμου 

Μιχάλης Ταμπούκας 

Χάννα Ελ Χατζ Ομάρ 

Κωνσταντίνος Λούκας 

Πάνος Ζουρνατζίδης 

Αγγελική Νομικού 

Έφη Τούμπα 

Χριστίνα Τούμπα 

Μαρία Μουρελάτου 

Ανδρέας Ζήκουλης 

Έλη Δρίβα 

Ευαγγελία Σχοινά 

Κατερίνα Κοντομάρκου 

Μαρίνα Μπεσίρη 

Σταύρος Ζαφείρης



 

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails