Γλυκερία Μπασδέκη, Ο ύμνος της ζητιανιάς

Käthe Kollwitz, Bettelnde (1924)



Είναι σπουδαία τέχνη η ζητιανιά

Δε δίνει ο πάσα ένας τον παρά

Δε σου χαρίζει το προπέρσυνο παλτό

Δε χαλαλίζει το ληγμένο φαγητό

Πρέπει να είσαι της υπομονής

Να επιμένεις και να εκλιπαρείς

Στις βίλες να τη στήνεις στωικά

Μέχρι να βγει η πλούσια κερά

Το χώμα που πατάει να το γλείψεις

Στο πρώτο κλώτσημα μην υποκύψεις

Δε θέλει εγωισμούς και χαζομάρες

Θα δουν τα μάτια σου πολλές τρομάρες

Θα προσκυνήσεις για να ελεηθείς

Μα στην ουσία θα’σαι εσύ ο νικητής!

 

 

 

 

 

Το ποίημα «Ο ύμνος της ζητιανιάς» είναι από την υπό έκδοση ποιητική συλλογή της Γλυκερίας Μπασδέκη Μία βοήθεια, παρακαλώ!, η οποία θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Bibliothèque.  

Η Logotexnia21 την ευχαριστεί πολύ για την άδεια δημοσίευσης με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

Η Γλυκερία Μπασδέκη γεννήθηκε στη Λάρισα, ζει στην Ξάνθη και διδάσκει στο Εσπερινό λύκειο. 

Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές Είναι επικίνδυνο ν' ανοίγεις την πόρτα σου σε άγνωστες μικρές (Πλέθρον, 1989), Σύρε καλέ την άλυσον (Ενδυμίων, 2012), η οποία επανεκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2014 από τις εκδόσεις Bibliothèque.  Από τις ίδιες εκδόσεις κυκλοφορεί και η τελευταία της ποιητική συλλογή Η Θεόδωρος Κολοκοτρώνη.

Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα Γερμανικά και στα Αγγλικά και έχουν συμπεριληφθεί στη συλλογή σύγχρονης ελληνικής ποίησης Austerity Measures που κυκλοφόρησε από την Penguin Random House UK. 

Έχει επίσης γράψει διηγήματα και έχει συμμετάσχει στις συλλογικές εκδόσεις Πρώτη γραφή (Μίνωας, 2001), 13 νέοι συγγραφείς (Νεφέλη, 2002) και 11 λέξεις (Εκδόσεις Καλέντης, 2013). 

Τα θεατρικά έργα της (ΣΤΕΛΛΑ travel: η γη της απαγγελίας, Ραμόνα travel / η γη της καλοσύνης, Donna abbandonata ή πολύ με στεναχωρήσατε κύριε Γιώργο μου και αχ! /(ξανα)διαβάζοντας την Κερένια κούκλα του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου) έχουν εκδοθεί στο συλλεκτικό τόμο Τέσσερα θεατρικά, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bibliothèque.

Στις 27 Απριλίου 2018 θα ανέβει στην Εθνική Λυρική Σκηνή η μπαρόκ όπερα του Χένρυ Πέρσελ Η βασίλισσα των ξωτικών σε μουσική διεύθυνση Μάρκελλου Χρυσικόπουλου, σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη / bijoux de kant και απόδοση στίχων της Γλυκερίας Μπασδέκη.

Δείτε όλες τις δημοσιεύσεις ποιημάτων, διηγημάτων και αποσπασμάτων από τα θεατρικά έργα της Γλυκερίας Μπασδέκη στις σελίδες της Logotexnia21 εδώ.

 

 

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails